Foto: Dansk Folkepartis Ungdom
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Dansk Folkepartis Ungdom: Vi blev chikaneret og udsat for vold til Aarhus Pride

Socialistisk Ungdomsfront Aarhus afviser chikane, men erkender, at man generede unge DF'ere

Lørdag blev mangfoldigheden fejret, da LGBTQ-miljøet gik parade gennem Aarhus' midtby. Aarhus Pride var mestendels kendetegnet ved glade mennesker og farverige indslag, men medlemmer af Dansk Folkepartis Ungdom følte sig ikke særligt velkomne.

I en pressemeddelelse skriver ungdomspartiet, at man oplevede både chikane og vold under den ellers festlige dag.

"Chikanen startede allerede om formiddagen, hvor nogle medlemmer af DFU stod og ventede på, at paraden rundt i Århus skulle begynde. Her kom medlemmer fra Socialistisk Ungdomsfront og hev DF flag ud af hænderne på DFU'erne og rev dem i stykker," skriver DFU Aarhus.

Ifølge ungdomspolitikerne fortsatte chikanen i parken ved Musikhuset, hvor man havde etableret en stand. Her skulle en stor gruppe af Socialistisk Ungdomsfront-medlemmer have lavet en blokade foran standen. En blokade, som arrangørerne af Aarhus Pride ikke bifaldt, og da de ikke ville fjerne sig, blev politiet tilkaldt.

”De var ligeglade med demokratiet. Ligeglade med vores ytringsfrihed. Det eneste, de kunne finde ud af, var at råbe: "DF ud af Priden". De var ikke interesseret i at vide, at DF har været med til at fjerne transkønnede fra listen over psykiske sygdomme. De var ikke interesseret i at vide, at DF kæmper for, at homoseksuelle mænd skal have lov til at donere blod. Og de var slet ikke interesseret i at vide, at DFs ønske om en mindre indvandring fra ikke-vestlige lande i høj grad også har betydning for LGBTQ-miljøet. SUF var kort sagt ikke interesseret i dialog og debat,” lyder det fra bestyrelsesmedlem i DF Ungdom Århus/Østjylland Jakob Søgaard Clausen.

Ifølge DFU troppede tilhængere af Antifascistisk Aktion op, da Socialistisk Ungdomsfront var blevet fjernet. Også de forsøgte at blokere standen, og politiet måtte endnu engang tilkaldes.

Da DFU'erne sidst på eftermiddagen begyndte at pakke sammen, udviklede chikanen sig ifølge ungdomspartiet pludselig til vold, da en flaske whisky blev kastet mod standen og ramte en person på benet. En anden DFU'er fik angiveligt kastet et krus i ansigtet. 

”Heldigvis havde vi på trods af chikanen og den afsluttende vold en meget god dag, hvor vi var i dialog med rigtig mange mennesker,” lyder det fra Jakob Søgaard Clausen.

Socialistisk Ungdomsfront: Aarhus Pride er en kampdag

Hos Socialistisk Ungdomsfront erkender man, at der blev gjort en indsats for at blokere DFU's stand, men chikane mener man ikke, der var tale om.

"Volden kender jeg ikke noget til, men det er korrekt, at vi holdt en aktion i forbindelse med, at vi ikke synes, at Dansk Folkeparti skal være med til priden. Men vi gjorde det på fredeligt vis, og jeg kan heller ikke genkende, at der skulle være tale om chikane," siger Lasse Frøsig Thude fra Socialistisk Ungdomsfront Aarhus.

Hvorfor skal de ikke have lov at være der?

"Dansk Folkeparti - og især Dansk Folkepartis Ungdom - er meget homofobisk. Det vidner mange af de udtalelser, de er kommet med gennem tiden, om, og derfor hører de ikke til som en del af Aarhus Pride. Vi ser Aarhus Pride som en kampdag, selvom andre ikke gør, og ved at invitere Dansk Folkeparti, der kan male et pænt billede af sig selv, mister arrangementet lidt sin kraft. For virkeligheden er ikke, som de prøver at tegne den. De har sagt mange ting, som i vores optik ikke flugter med, at de skulle kæmpe for LGBTQ-miljøet og homoseksuelles rettigheder."

Er det ikke antidemokratisk ikke at give DFU lov til at være der?

"Det synes jeg ikke. Man skal ikke invitere folk, som er i direkte kamp mod det budskab, man har. De kommer ikke for at debattere noget, men for at dele deres flyers ud. Jeg kan ikke se, hvad det har med demokrati at gøre. Det forarger os ret groft, at Aarhus Pride har valgt, at DFU skulle med. Det var det samme problem sidste år."

Men er det ikke netop på sådan en dag, hvor man hylder mangfoldigheden, at der skal være plads til folk med forskellige holdninger?

"Jo, men Dansk Folkeparti har aldrig været med til noget mangfoldigt, så jeg kan ikke se, hvorfor de skal være en del af det."

Aarhus Pride: SUF overtrådte de demokratiske spilleregler

Aarhus Pride bekræfter overfor Lokalavisen Aarhus, at man forsøgte at mane til besindighed, og at politiet blev tilkaldt, da Socialistisk Ungdomsfront ikke ville fjerne sig fra DFU'ernes stand.

"De skal alle have plads. Vi har et budskab om tolerance og mangfoldighed, og så mener jeg, at man skal tolerere hinanden. Tolerancen vinder man kun ved at udvise tolerance, ikke ved at udvise had - uanset hvilken vej det går," siger formand og talsmand for Aarhus Pride, Mads Hedelund.

Han forstår ikke Socialistisk Ungdomsfronts kritik af, at DFU får lov til at deltage på lige fod med alle andre.

"Vi har ikke inviteret nogen partier mere end andre. Vi har inviteret alle lovlige grupperinger, som på fredelig og demokratisk vis ønsker at give deres synspunkter til kende. Det her handler om demokratiske spilleregler, og dem, synes jeg, Socialistisk Ungdomsfront overtrådte, for de ønskede ikke, at andre skulle have taletid eller talemulighed. Så ender vi med at stå og råbe mod hinanden i stedet for at lytte og blive klogere. Socialistisk Ungdomsfront har meddelt til mig, at de ikke ønsker at tolerere andre, og så mener jeg, at demokratiet har spillet fallit, hvis man indtager den holdning. Kan man ikke tolerere andre, så er man selv intolerant," lyder det fra Mads Hedelund, der dog er meget tilfreds med dagens overordnede forløb.

"Det var en super god og fantastisk dag, og dette lille intermezzo var kort og generede heldigvis ikke andre."

Publiceret: 06. Juni 2017 10:45
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Aarhus

JP Aarhus
ANNONCER
Se flere
Lokalavisen Aarhus Midt
Seneste
Lokalavisen Aarhus Midt
Mest læste
Lokalavisen Aarhus Midt
112
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt